5 tips voor een top start van 2024

Tip 1: Positieve mindset

Een flinke portie gezonde wilskracht ga je natuurlijk wel nodig hebben. Maar met een positieve mindset kun je echt onwijs veel. Ik sta zelf vrijwel iedere ochtend op met een ijskoude douche. Als ik daar te veel over ga nadenken krijgt een stemmetje wellicht de overhand die zegt: doe maar lekker die warme douche een keer. De enorme energie boost die ik er echter voor terugkrijg is me het ongemak uiteindelijk meer dan waard. Hetzelfde geldt voor regelmaat lekker te sporten of naar de gym te gaan. Het is soms niet altijd een pretje (regen, kou of weinig progressie) en zeker niet als je al een tijdje niet bent geweest. Toch zul je merken dat je een flinke energie boost krijgt wanneer je toch gaat en je jezelf focust op het positieve. Door nu al aan je mindset te werken kun je nu al stappen zetten om 2024 vlammend te starten.

Tip 2: Push jezelf niet te hard

Ga niet te hard van start in januari. Met andere woorden wees niet té streng voor jezelf. Te hoge verwachtingen kan je motivatie een behoorlijke deuk geven als je die niet weet te realiseren. Die ene keer weer naar de gym kun je al als een grote overwinning zien. Maar net zo goed het eerste kleine rondje hardlopen is net zo waardevol. Beginnen is het halve werk. Ook in de gym kun je juist ook progressie maken met kleine stapjes. Recent heb ik bijvoorbeeld gewichtjes gekocht van ieder 0,5kg (bumper plates). Hiermee kan ik m’n squat oefening iedere keer met kleine stapjes van 1kg verzwaren. Zo blijft het leuk en wordt het niet te snel te veel. 

Tip 3: Partner

(Her)vind een buddy of sportmaatje. Door samen te sporten heb je toch vaker een stok achter de deur en zul je merken dat je niet zomaar afhaakt. Ook helpt het onwijs voor wat extra motivatie tijdens het sporten of in de gym. Daarnaast is sporten voor veel mensen ook een soort uitlaatklep om weer beter in balans te komen. Door daar wat gezelligheid aan toe te voegen wordt de drempel om niet te gaan sporten toch weer wat kleiner. 

Tip 4: Planning

Pak vaste momenten voor sporten en plan deze alvast in je agenda. De maand januari is wellicht een stuk minder gevuld dan je agenda nu in december. Daar kun je mooi van profiteren door nu alvast vooruit te plannen en sportmomenten alvast in je agenda te plannen of af te spreken met je sportmaatje.

Tip 5: Plezier

Ga iets doen wat je echt leuk vindt! Makkelijker gezegd dan gedaan wellicht, maar het is onwijs belangrijk dat je iets doet waar je veel plezier in hebt en de tijd even kan vergeten. Even helemaal opgaan in het sporten en je hoofd uitzetten. Vooral tijdens bootcamp lessen merk ik dat dit voor mij heel goed werkt. Even domweg die slee van de ene kant naar de andere kant duwen. Beetje lol met andere deelnemers maken, even bijkomen en weer wat anders doen. Als je werk doet waarbij je veel je hoofd moet gebruiken is dat een prettige manier van ontspanning door inspanning. 

Hopelijk kun je met deze 5 tips vlammend van start in een sportief 2024!